fortellerKARI Fortellerforestillinger Pilegrimsvandring Kurs

Fortellerforestillinger

Jeg forteller historier, legender og fabler for lyttere i alle aldre. Fortellerstundene kan være på tyve til seksti minutter, alt etter hva dere ønsker.

Jeg har en rekke innarbeidede forestillinger fra en til halvannen time. Disse fortellerforestillinger passer for elever på mellomtrinnet, ungdomsskolen og videregående, samt et voksent publikum.


Julefortellinger

Julefortellinger

Det er mange måter å kommme i julestemning på. En av dem er å høre fortellinger som har med julen å gjøre. Til årets julefortellingskveld har jeg valgt fire fortellinger, av fire forskjellige forfattere. Felles for de fire fortellingene er at de er skrevet i jeg-form. Jeg har valgt å beholde jeg-formen når jeg forteller dem, selv om det altså ikke er jeg som har opplevd det som fortelles. Jeg-formen gir en nærhet til det som formidles. Bortsett fra jeg-formen, er fortellingene ganske ulike. En av fortellingene foregår på Jæren i vår tid, skrevet av den norske forfatteren Johan Harstad. En annen foregår i det katolske Østerrike på 1800-tallet og er skrevet av den østerrikske heimstaddikteren Peter Rosegger. Tor Åge Bringsværd har skrevet en nydelig historie om noen som også besøkte stallen i Betlehem den første julenatten. Og så avsluttes kvelden med en av Selma Lagerlöfs vakre julefortellinger.

"Rugkornet og andre fortellinger" av Leo Tolstoj

Den lille fortellingen "Rugkornet" av Leo Tolstoj fikk jeg av en venninne julen 1977. Den lille historien gjorde sterkt inntrykk på meg. Så gikk historien litt glemmeboka og det lille heftet forsvant. Men innimellom, som ved flyttinger og rydding i bokhyller, dukket det opp igjen. Og hver gang ble historien lest. Endelig bestemte jeg meg for at historien skulle fortelles - til minne om min venninnne som døde av kreft. I denne fortellerforestillingen forteller jeg tre historier til av Leo Tolstoj. Grunntemaet i disse historiene er det samme; hva som er viktig og vesentlig i livet vi lever her på jorden. Alle de fire fortellingene gjenspeiler det sterkt kristne livssynet til den store russiske forfatteren. Tolstoj hevder: "Kunstens oppgave er å berede vei for Guds, det vil si kjærlighetens rike...Fornuften har ingenting lært meg. Alt jeg vet som er blitt gitt meg, er blitt åpenbart meg gjennom hjertet."

"Det gylne evangelium" av Gabriel Scott

"Det gylne evangelium" handler om Vår Herre og St Peter som vandrer sammen rundt på jorda. St Peter mener bestemt at det må være noe galt med selve skaperverket, at Vår Herre rett og slett har gjort for dårlig arbeid. Etter at de en kveld har fått besøk fra en av de ulykkelige fra jorda, foreslår St Peter at han og Vår Herre drar ned til menneskene for å rette på de feilene de finner. Og de drar av sted. På sin vandring møter de både lykkelige og ulykkelige, gode og onde, grådige og generøse, rause og smålige. En dag møter de en gullsmed som setter St Peter på sporet av hva det er menneskene mangler for å bli lykkelige og tilfedse. Han er sikker på å ha funnet selve hovedfeilen! Og St Peter vet hva som trengs for å bøte på feilen. Til hans store glede foreslår Vår Herre at St. Peter selv skal være den første som får prøve dette botemidlet, men - akk, gikk det slik St Peter trodde? Ble det en god og lykkelig dag for salige Peter? Først etter en lang og ørkesløs vandring blant menneskene, skjønner St Peter at feilen ikke ligger hos Skaperen, men hos menneskene selv. Og botemidlet, det som skal gjøre menneskene glade og fornøyde, ligger der jo rett for øynene hans... Denne boka ble gitt ut i 1921 og den vakte en god del forargelse. Særlig var det Scotts framstilling av St Peter som en sur og selvgod gammel gubbe, som falt mange tungt for brystet. Selv kalte Scott boka en legende. Det er en bok full av både humor og dypt alvor.Nattergalen av H.C. Andersen

Dette eventyret av H.C. Andersen har mye å fortelle både barn, ungdom og voksne om livet, døden og håpet.

Den lille havfrue av H.C. Andersen

«Den lille havfrue» er et av H. C. Andersens vakreste eventyr. Likevel kjenner nok flere til skulpturen «Den lille havfrue» som står på Langelinie i København, enn selve eventyret. Skulpturen er 100 år gammel i år og er en av Danmarks største turistattraksjoner. Bli kjent med eventyret som inspirerte kunstneren til å lage skulpturen. Det er et vakkert, sårt og trist eventyr. Det er en fortelling om en kjærlighet som virkelig «utholder alt, tror alt, håper alt, tåler alt».

Fortellingen om My

En vietnamesisk båtflyktnings historie. Denne fortellerforestillingen er basert på intervjuer jeg har gjort med en vietnamesisk båtflyktning. Ut fra det innsamlede materialet har jeg laget en fortellerforestilling som forteller om livet til My i Vietnam, om hvorfor hun måtte flykte, om selve flukten og om hvordan det var å komme til Norge.

Dronning Esther

"Og hvem vet om det ikke er nettopp med tanke på en tid som denne at du har fått dronningverdigheten" (Ester kapittel 4, vers 14b). Esters bok i Det Gamle Testamente er en spennende fortelling, mesterlig skrevet og med mange av eventyrets kjennetegn. Helt siden Ester reddet sitt folk fra utryddelse, har jødene verden over feiret høytiden Purim til minne om denne hendelsen. På Purim-høytiden leses Esters bok i jødiske hjem og synagoger.

Sankta Sunniva

Sankta Sunniva er legenden om den britiske kongsdatteren som flyktet ut på havet for å komme unna en hedensk frier. Hun og følgesvennene gikk i land på øya Selja på Stadt-landet. Det er en fortelling om tro og håp

Olav den Helliges saga

Norges martyrkonge. Fortellingen tar utgangspunkt i Snorres skildringer. I denne fortellingen følger vi Olav Haraldsson fra fødsel til han ble erklært helgen i 1031.

Lysflammen

«Lysflammen» er en fortelling av Selma Lagerlöf. Den handler om en brautende, skrytende og brutal mann, som forandrer seg helt etter et veddemål. Han vedder på at han skal klare å bringe en lysflamme fra Gravkirken i Jerusalem hjem til domkirken i Firenze. I Hamardomen er musiker Ranveig Nordbryhn med på forestillingen med sitt vakre fløytespill. Publikum, musiker og forteller vil vandre rundt i Hamardomen mens vi følger Raniero de Raniero på hans lange ferd.

Av Selma Lagerlöf.

Eventyrtanten ved Fryken - en fortellerforestilling om Selma Lagerlöf

Selma Lagerlöf er en av forrige århundres mest leste forfattere. Fra 1922-1932 skrev hun en erindringstrilogi, eller tre selvbiografiske bøker, med utgangspunkt i barndomshjemmet Mårbacka i Värmland. I denne fortellerforestillingen forteller jeg flere av historiene som vi finner i disse bøkene. Jeg forteller også litt fra hennes debutroman "Gösta Berlings saga" og fra læreboka "Nils Holgerssons forunderlige reise gjennom Sverige". Og innimellom fortellingene blir det litt om hennes liv.

De vises brønn

Julehistorier av Selma Lagerlöf. Dette er en fortellerkveld som gir ro og ettertanke.
Dere vil høre kjente og ukjente julefortellinger. "De vises brønn" er en julefortellerforestilling basert på tre av Selma Lagerlöfs fortellinger.

Juleliljen

Dette er en fortellerkveld som gir ro og ettertanke. Dere vil høre kjente og ukjente julefortellinger.

Gilgamesh

Gilgamesj er den eldste bevarte fortellingen i vår kultur. Eposet handler om den mektige kong Gilgamesj i Uruk i Mesopotamia, om vennskap og lengsel etter udødelighet.

Tristan og Isolde

"Tristan og Isolde" er en av de eldste nedskrevne kjærlighetshistoriene i vår kultur. Det er historien om den umulige kjærligheten. Og som enhver ulykkelig kjærlighetshistorie, har heller ikke denne historien noen lykkelig slutt.

Kong Arthur og Ridderne av det Runde Bord

Sagnene om Kong Arthur og Ridderne av Det runde bord, er mange. Sagnene forteller om trolldom og magi, om kjærlighet og død, om kamp mot drager og onde makter. I denne fortellerforestillingen får du blant annet høre om Kong Arthurs fødsel, om hvordan han ble konge i Britannia, hans kjærlighet til dronning Gunniver, om ridderne Camelot.

Norrøne myter I-IV

Våre norrøne myter spenner over mange historier. Jeg har derfor valgt å fortelle disse mytene over fire kvelder.
Gjennom disse fire kveldene med norrøn mytologi vil dere bli kjent med noen av de mest sentrale fortellingene i våre gamle myter - fra skapelsen til visjonen om ragnarok.

Sigurd Fåvnesbane

Sigurd Fåvnesbane er den mest betydningsfulle av de nordeuropeiske sagnheltene. Sagnet om Sigurd finner vi i folkeviser, i billedskurd på norske stavkirkeportaler og i vår norrøne litteratur. Sagnet handler om Sigurd som blir oppdratt av smeden Regin. Sigurd dreper Regins bror Fåvne som har skapt seg selv om til en orm som ruger på en stor, verdifull gullskatt. Sagnet handler om svik, hevn, kjærlighet, griskhet og en skatt det følger en forbannelse med.

Greske myter

På Olympen bodde det 12 greske guder og gudinner. Hvor kom de fra og hvordan forestilte grekerne seg selve skapelsen?

Greske heltesagn

I denne fortellerforestillingen får dere bl a høre om de greske heltene Perseus og Theseus. Perseus er helten som klarte å hogge hodet av det fryktelige uhyret Medusa, og Theseus er helten som klarte å overvinne Minotaurus, uhyret som var sperret inne i labyrinten på Knossos.

Illiaden

Illiaden er det stoet greske eposet som forteller om den 10-årige krigen mellom grekerne og Trojanerne. Krigen tar ikke slutt før grekerne ved krigslist narrer trojanerne til å ta den store trehesten innenfor bymurene.

Odysseen

Odysseen handler om den store helten Odyssevs' lange hjemreise etter Trojanerkrigen. Etter mange farer og hindringer kommer han etter 20 år hjem til sin elskede hustru Penelope.